Klein membraam mic’s testen in de geluidsstudio!

Dus.. Even wat anders dan alleen maar updates van projecten & werkzaamheden. Zoals mijn vrienden/klanten weten ben ik best wel een audio-freak. Ik investeer al meer dan 10 jaar in high-end gear voor de geluidsstudio en wil jullie eigenlijk een keer meenemen in mijn besluitvormingsproces; waarom ik bepaalde keuzes maak in apparatuur voor in de geluidsstudio.

Onlangs was ik eigenlijk klaar met mijn Neumann KM 184’s .. Destijds, om eerlijk te zijn, eigenlijk op naam gekocht: Neumann, KM84, uhm 184, dat moet goed zijn. Totdat ik merkte dat ik ze al een paar jaar niet (op prominente plekken) gebruikt had. Waarom niet? Nou, eigenlijk werkte alle andere mic’s fijner op de meeste plekken; vooral mijn Schoeps, die ik dus écht nooit weg ga doen. De KM 184’s zijn zeker geen slechte mic’s, maar ik vond ze soms wat krasserig in het hoog en het laag mag van mij wat krachtiger en strakker. Dus na een zoektocht kwam ik er achter dat er in mijn situatie maar een paar opties over bleven: Schoeps met MK4 kapsel, Microtech Gefell m 300, MBHO & Line Audio. Na het vergelijken van wat spec’s vielen de Line audio’s af (s/n ratio). Je moet ergens beginnen denk ik dan..

Een paar dagen later kwam een leverancier met wat mic’s en kapsels en kon het testen beginnen. Ik heb de mic’s voornamelijk geprobeerd op vleugel & akoestische gitaar. Om het vergelijken nog wat leuker te maken heb ik mijn vintage Gefell mv692 met M70 capsule er ook bijgehaald.

Schoeps was eerlijk en klonk groot, vooral mijn favoriet op de vleugel met omni capsules, maar ook de cardioide klinkt geweldig. De MBHO deed me toch ergens denken aan de KM 184 in het hoog, alleen het laag was wat rustiger (en minder aanwezig), op akoestische gitaar vond ik deze, vanwege het hoog, niet zo tof. De Gefell mv692 klinkt vintage en heeft een zeer zacht hoog, erg mooi, maar niet voor elke situatie de beste keuze. De winnaar voor op akoestische gitaar was voor mij echt de M300 van Gefell. Een mooie kleur, vol, maar zeer strak laag en zacht hoog. Ook op de vleugel een mooi alternatief voor de schoeps.

De m300’s zullen snel te horen zijn op de projecten die binnenkort komen!

Terug